Bionure s’acosta als assajos contra l’esclerosi

Un dels fàrmacs més prometedors d’investigació espanyola està a punt d’arribar als assaigs clínics amb pacients, que abasta l’última etapa en el desenvolupament d’un medicament.  Es tracta d’una molècula contra l’esclerosi múltiple de l’empresa barcelonina Bionure.

Aquesta companyia ha tancat una ronda de finançament amb els actuals socis, que li permetrà concloure els estudis preclínics al maig de 2015, i a més negocia amb grans farmacèutiques per seguir amb la investigació.

L’inici d’aquesta aventura comença el 2008, quan l’investigador Pablo Villoslada va anar a veure a Albert G. Zamora, llavors responsable de transferència de tecnologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.  Aquest científic comptava amb una molècula, anomenada ara BN101, contra l’esclerosi múltiple i creia que d’aquí podria sortir un fàrmac.

Al gener començarà una nova ronda per aixecar fins a 20 milions que li permetin entrar en assaigs clínics.

Zamora va veure l’oportunitat de crear una empresa de biotecnologia que el desenvolupés.  Però va anar més enllà.  Es va implicar sent soci fundador de la companyia.  D’aquesta primera trobada va sorgir Bionure.  Però la cursa no ha estat senzilla.  Fa any i mig, Zamora va amenaçar amb portar l’empresa als EUA per les dificultats que trobava a Espanya per aconseguir recursos.  Al final, ha estat ell qui s’ha mudat amb la seva família a San Francisco (EUA) per estar a prop dels inversors.

I allà ha obert nombroses vies.  Entre elles, “tenim negociacions amb grans empreses farmacèutiques que ja han mostrat el seu interès a l’espera dels últims resultats”, assenyala Zamora, “tant per comprar l’empresa com per llicenciar el producte”.

De moment, acaba de tancar una nova ronda de finançament d’1,2 milions d’euros amb els socis actuals, entre els quals es troben les famílies Prous, Reig Jofré (del laboratori del mateix nom), Uriach (del grup Uriach) i Monràs (lligats a Banc Sabadell).  I a més suma a la signatura DCN com a nou inversor a través de la seva gestora de capital llavor DosBio50.

Des de l’inici ja han recaptat sis milions.  Al gener començarà una nova ronda de finançament per trobar fins a 20 milions d’euros que li permetin entrar en assaigs clínics a partir de juny.

Des Bionure s’assegura que el fàrmac és l’únic en investigació que actua com a neuroprotector.  “La resta van a frenar solament els brots de la malaltia”, descriu Zamora.  L’esclerosi múltiple és una patologia autoimmune de la qual no es coneixen les causes exactes, és neurodegenerativa i no té cura.

Els medicaments actuals alenteixen l’aparició d’episodis.  Els més usats són els interferons injectables, tot i que han anat apareixent altres orals, com Gilenya (de Novartis) i Aubagio (Sanofi).

Font: cincodias.com

0 comentaris

Deixar un comentari

¿Et vols unir a la conversa?
Ets lliure de contribuïr

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *