Un “Interruptor Mestre” apaga la Esclerosi Múltiple

CIENTÍFICS NORD-AMERICANS IDENTIFIQUEN L’ORIGEN D’UN PROCÉS CLAU PER A LA REGENERACIÓ DEL CERVELL

En l’esclerosi múltiple (EM), el sistema immune ataca primer al cervell, però aquest no és capaç de reparar-se a si mateix de manera efectiva. Així que els investigadors de tot el món porten anys intentant fer el que encara no pot fer, el control de comandament del cos. I ara s’ha aconseguit un gran avanç, gràcies a un estudi desenvolupat per científics de la Universitat de Buffalo, a Nova York (Estats Units), l’equip ha identificat el ‘interruptor mestreque dóna començament al procés de mielinització crític en el cervell .

La mielinització és la construcció d’una beina de mielina (que ajuda a passar els impulsos nerviosos d’una neurona a una altra) i gràcies a la troballa d’aquest interruptor, anomenat SO10, els investigadors estan més prop de l’objectiu: dissenyar un tractament efectiu per a l’EM mitjançant el trasplantament de cèl·lules cerebrals que produeixen aquesta mielina.

El treball, que s’ha publicat en l’última edició de la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, serveix per començar a buscar un enfocament farmacèutic per induir en els pacients, segons l’autor principal de l’estudi, Fraser Sim, professor de la universitat novaiorquesa. Si poguéssim crear un fàrmac de molècula petita que encengui SOX10 seria terapèuticament important“, afirma Sim.

CÈL·LULES MARE I ELS SEUS OBSTACLES

Es considera que la teràpia amb cèl·lules mare té un gran potencial per a tractar l’EM, però hi ha obstacles clau, especialment el molt de temps que porta a les cèl·lules progenitores convertir-se en oligodendròcits, les cèl·lules del cervell creadores de mielina. Mitjançant l’ús dels mètodes disponibles en l’actualitat, segons Sim, es pot trigar fins a un any a generar un nombre suficient de cèl·lules d’oligodendròcits humans per al tractament d’un sol pacient amb esclerosi múltiple, en part, pel fet que han de donar molts passos.

Ens agradaria arribar directament als progenitors d’oligodendròcits. Els nous resultats són un pas cap a l’objectiu general de ser capaços d’agafar cèl·lules de la pell d’un pacient o cèl·lules de la sang i crear a partir d’elles els progenitors d’aquestes cèl·lules , indica l’investigador. Encara queda perquè aquestes noves teràpies estiguin disponibles per als malalts, tot i que ja està més a prop.

0 comentaris

Deixar un comentari

¿Et vols unir a la conversa?
Ets lliure de contribuïr

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *